Reggio Emilia ilhamlı bir okul olmak, kavram temelli planlama ve zengin içerikler sayesinde YeniOkul’da çocuklar MEB müfredatını ve okula özgü kazanımları derinlemesine edinirler. YeniOkul Ortaokulu’nda akademik planlama ve uygulama her çocuğun MEB kazanımlarını orta ve ileri düzeyde edinmesine yönelik olarak gerçekleştirilir. Çocuklar küçük yaştan itibaren okuma-yazma, sorgulama, analitik düşünme, araştırma ve farklı şekillerde bilgiyi ifade edip transfer etme becerilerini edinirler. Çocuk YeniOkul’da okul yaşantısının ve öğrenmenin öznesidir. Kendisini rahatlıkla ifade eder, okul topluluğunun eşdeğerli bir üyesi olarak yaşantıya ve müfredatın ele alınma biçimlerine her yaşta kendi entelektüel düzeyi ve becerisi dahilinde katılım gösterir. Bir başka YeniOkul farkı çocuk-okul akademik kadrosu-aile üçgenindeki bağın ve etkileşimin çocuğun ve ailenin YeniOkul öğrenme topluluğuna dahil olduğu ilk günden başlayarak hiç kopmadan devam etmesidir. Bütün bu yapı, her şeye olduğu gibi LGS Hazırlık sürecine de farkındalık ve bilinçle yaklaşmaya alan yaratır. Çocuğun gelişimine ilişkin verilerin her yıl ilişkilendirilerek kayıt altına alınması ve gelişime bu somut gözlem ve verilerle yön verilmesi ilerlemek için güvenli bir zemin oluşturur.
Bütün bu YeniOkul’a özgü özelliklerin yanında; LGS başarısı için teknik konularda da ustalaşmak gerekir. Çocukların belirli sayıda soruyu belirli bir zamanda yanıtlamasının gerektiği bir sınavda esneklik ve hız kazanmayı sağlayacak becerileri geliştirecek çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu amaçla YeniOkul LGS Hazırlık Çalışmaları çerçevesinde çocuklar 4.sınıftan başlayarak çoktan seçmeli sorular, deneme sınavları ile tanışırlar. Önceki sınıflardan farklı olarak yine 4.sınıftan başlayarak tekrar ve hız kazanmaya yönelik ev çalışmaları ile desteklenirler. Altıncı sınıfın sonuna kadar öğrenme deneyimlerinde süreç değerlendirmeleri, proje çalışmaları ağırlıkta olmaya devam ederken yedinci sınıftan itibaren iki yıl boyunca YeniOkul'a özgü tasarlanmış olan LGS programını hayata geçirilir.
Bu iki yıl boyunca çocuklarımızın sınıf öğretmenleri ve rehber öğretmenlerinin yanında bir de tüm çalışmalarını, akademik ve sosyal-duygusal gelişimlerini yakından takip eden danışman öğretmenleri vardır. Danışman öğretmenler, okul yönetimi ve rehber öğretmenlerden eğitim ve düzenli geri bildirim alarak süreci yönetmek yolunda desteklenirler. YeniOkul’daki her konu gibi LGS süreci de okul topluluğunda görünür kılınır. Yedinci ve sekizinci sınıflarda okul sonrası LGS’ye yönelik etüt çalışmaları yapılır, sekizinci sınıfta yaz tatili ve yarıyıl tatili sırasında LGS Hazırlık kampları planlanır ve uygulanır. Her bir çocuk özelinde danışman öğretmen; rehber öğretmen ve aile ile işbirliği içinde iki yıl boyunca LGS sürecini tüm detayları ile takip ederek çocuğun lise öğrenimini arzu ettiği okulda görebilmesi için gözlem, geri bildirim ve yönlendirme çalışmaları yaparlar. Titizlikle hazırlanmış ve YeniOkul’un her sürecinde olduğu gibi sosyal-duygusal ve akademik gelişim bütüncül ele alınarak detaylandırılmış bu özgün program; çocukların hedef ve eğilimleri yönünde yüksek başarı elde ederek arzu ettikleri lise öğrenimine devam etmelerini sağlar.